Jakie produkty lubią zęby?

Co jeść aby mieć zdrowe żeby?

Dziś już wszyscy wiemy, że aby mieć zdrowe zęby nie wystarczą tylko odpowiednie szczotkowanie i regularne wizyty u dentysty, ale potrzebna jest także odpowiednia dieta i sprawdzone produkty na talerzu. W naszej diecie powinny pojawiać się regularnie owoce i warzywa, ryby, jogurty i przetwory mleczne, zielona herbata, algi morskie oraz pieczywo pełnoziarniste. Są to nasi przyjaciele w walce o piękny i zdrowy uśmiech.

Zacznijmy od owoców i warzyw. Wśród owoców najzdrowsze są jabłka, ale nie powinniśmy stronić również od innych pysznych darów natury. Owoce to obfitość minerałów i witamin, które działają pozytywnie na cały organizm owoce maja jednak jedną wadę, a mianowicie zawierają dużo cukru, a cukier to raj dla bakterii które wywołują próchnicę.

Owoce cytrusowe zawierają dużo kwasów, które mogą negatywnie działać na szkliwo, powodując nadwrażliwość zębów. Idealne są po prostu jabłka, które pełne są odżywczych składników, nie są za słodkie, nie zawierają drobnych pestek zalegających między zębami, a do tego naturalnie oczyszczają jamę ustną. Po zjedzeniu jabłka nie myjmy od razu zębów, tylko odczekajmy co najmniej poł godziny, ponieważ możemy się narazić na demineralizację szkliwa. Wśród warzyw na szczególna uwagę zasługuje kalarepa oraz marchew, rzodkiewka i seler naciowy. Jeśli jemy je na surowo to naturalnie usuwają nam osad z płytki nazębnej, a tym samym jest to naturalna broń przeciwko próchnicy. Mają też bogactwo witamin i minerałów, praktycznie nie zawierają cukru i maja mało kalorii.

Kolejnym produktem zdrowym dla zębów są ryby, bogate w wapń, witaminę D i fosfor, od których zależy dobry stan uzębienia. W rybach jest też zawarta duża ilość kwasów omega-3, który umożliwia przyswojenie wapnia. To są powody dla których amatorzy ryb, zazwyczaj mogą się pochwalić zdrowymi i silnymi zębami.

Sery i jogurty to także sprzymierzeńcy zdrowia zębów, ponieważ są naturalnym źródłem wapnia. Najlepsze są jogurty bez dodatku cukru, a zawarte w nim kultury bakterii zmniejszają ryzyko zakażeń grzybicznych. Najbogatsze w wapno są żółte sery, jednak są także najbardziej kaloryczne, dlatego wykluczane są z diet osób odchudzających się. Zielona herbata zawiera związki polifenolowe hamujące rozwój bakterii w ustach. Algi z kolei, zawierają mnóstwo wapna, fosforu, fluoru i białka wysokiej jakości, w niektórych nawet 10 razy więcej niż w mleku. W pieczywie pełnoziarnistym natomiast jest bogactwo magnezu, który ma działanie przeciw próchniczne.

Story Page